Kategoriler
Pardus

Kısa Notlar 3…

Merhaba,

Fazla zamanım olmadığından, yine kısa notlardan oluşmuş bir günlük girdisiyle karşınızdayım.

  • Okumaya önem vermiyoruz, ama yazmaya hiç önem vermiyoruz. Pardus ve özgür yazılım topluluk davranışımızda da kendi toplumsal halimizin izdüşümünü yaşıyoruz. Gezegenlerimiz genelde bereketsiz. Oysa baktığımızda büyük özgür yazılım topluluklarında en yoğun kişilerin bile yazmaya düzenli vakit ayırdıklarını görüyoruz(bknz. KDE, GNOME, LibreOffice gezegenleri). The Social Network filmini görenler, orada fesbuk sitesinin kurucusunun nasıl bir taraftan iş yaparken bir taraftan da devamlı blog yazdığına dikkat etmişlerdir. Sanıyorum ki bu iş gerçekte de böyle. Bir de acaba çok iş yapanın anlatacak çok şeyi mi oluyor…?

Neyse, geçtiğimiz hafta benim açımdan çok iyi bir hafta olmadı (çeşitli özel nedenler ve sağlık sorunları nedeniyle). Severek ve yılmayarak devam ettiğim Pardus katkı süreçlerinde de haliyle planladığım yapılacak işler listesinde pek aşama kaydedemedim. Çalışıyor olmam nedeniyle ve diğer özel nedenlerle zaten pek zamanım yok haliyle. Ama geçtiğimiz hafta neler yaptım diye not düşmek gerekirse.

  • Özgürlükİçin Topluluk Bildirisi taslağı sevgili Sezai Yeniay tarafından ortaya konuldu. Taslağı inceledim ve önerilerimi yaptım.
  • Özgürlükİçin.com sitesi için uzun bir sürenin ardından ikinci haberimi hazırladım. Pardus Ana Sözleşme 2.0’ın taslak metni konulu bir haber hazırlamak ciddi bir işti. Taslağı inceleyip biraz değerlendirme yaparak sunmanın habercilik anlamında daha iyi olacağını düşündüm. (bu arada ilk haberim “KDE 4.2 Duyuruldu“ydu, yine önemli bir haberin altına imza atmış oldum :p Şaka bir yana zaman nasıl hızlı geçiyor…)
  • LibreOffice çevirilerinde, fırsat bulabildiğim kadar çeviri yaptım. Çeviri yapmanın güzel yanı, bir aşamadan sonra bulmaca çözmeye benzer bir zevk vermeye başlıyor, ve kendinizi geliştirdikçe zevk alıyorsunuz. Yardım dosyalarını çevirirken LibreOffice ile ilgili bilmediğim yeni bir kaç özellik daha öğrendim. Bu hafta yaklaşık 1.000 kelime civarında bir çeviri yaptım.Kendi hızımı ölçmeyi denedim, yaklaşık 500 kelimelik nitelikli çeviriyi 15 dakika içerisinde yaptım. LibreOffice yerelleştirme çalışmaları çok iyi gitmekte 19 Mayıs’tan bugüne yerelleştirici arkadaşların yoğun çabasıyla tam 9.449 kelime çevrilmiş durumda. Zaten benim de hızlanmak istememe sebep olanın diğer arkadaşların hızı olduğunu da belirteyim 🙂
  • Özgürlükİçin topluluk bildirisinde de vurgulandığı üzere artık topluluk olarak Pardus ve özgür yazılım adına kazanımlar sağlamak adına çeşitli kampanyalar düzenleyeceğiz, mevcut kampanyalara da destek olacağız. Epeydir aklımda olan Pardus kullanıcılarının özellikle internet siteleri ve bunların sağladığı internet hizmetlerinden eksiksiz faydalanabilmesi için mektup kampanyası ve Donanım üreticilerine(ATİ&Nvidia vb) yönelik İngilizce mektupların hazırlanması için PardusWiki’de bir madde açtım. Madde henüz taslak halinde. Herkesin katkısıyla Özgürlükİçin Topluluk Bildirisinin yayınlanmasının ardından hazır olur umarım.
  • Pardus’a katkı süreçleri için kendimce iyi sonuçlar getireceğini düşündüğüm bir hata kaydı açtım. Geliştirici ünvanının katkı süreçlerinin aktifleşmesi için  -Yeni Katkıcı Ünvanları: “Belgelendirici” ve “Yerelleştirici”- konulu 18192. nolu hata kaydı. İlgilenenler bakabilir.
  • RSS ile takip edebildiğim kadarıyla forumda birkaç spam teşebbüsünü engelledim. Bir kaç konuda işe yarar cevaplar vermeye çalıştım.

Bu hafta böyle geçti. Bunun dışında not düşmek istediğim bir kaç şey var:

  • HP Envy dizüstü bilgisyarının tv’lerde dönen reklamını gördüm. Dr. Dre tarafından steryo teknoloji için optimize edilmiş müzik için üretilmiş ilk dizüstü bilgisayarmış. Merak ettim Dr. Dre kim? Bu işin doktoru mu diye? Dr. Dre Amerikalı bir repçi, aynı zamanda yapımcı(Eminem, Snopp Dog, 50 Cent’in yapımcısı), film artisi, 5 kadından 6 çocuğu olan(bknz.İbrahim Tatlıses) hayatın sillesini yemiş, gettolardan gelmiş bir kişi. Bunları Dr. Dre ile ilgili Türkçe Vikipedi’den öğrendim, maddede tam 119 kaynak kullanılmış, eşine az rastlanır bir özenle İngilizce orijinal metinden çevrilmiş… Youtube’de Dr. Dre yazdığımda albümlerinden çok 2008 yılında yarattığı yüksek kaliteli ses ürünleri markası olan “Beats by Dr. Dre” kulaklıklarının inceleme videoları çıkmakta. HP Envy reklamında da dizüstü bilgisayarın içine Beats by Dr. Dre çipseti takılıyormuş. Dr. Dre 2001 ve 2004 yıllarında Amerikanın en çok kazanan adamı olmuş.Youtube yalan söylemiyor, arama sonuçlarında adamın ticari ürünleri kendi sanatından üst sıralarda yer alıyor. HP akıllı, hala ben bile nasıl HP aldım anlayamıyorum, fan çıkışı yere doğru olan bir dizüstü bilgisayarı hangi akıllı mühendis tasarlamış!(bknz Hp bilgisayar neden fazla ısınır?) Acaba Hp Envy Beats’de diğer HP ler gibi aynı tasarıma mı sahip, 2 şarkı çalınca ısınmasın diye altına kitap veya aparat koymak mı lazım? Reklam Türkiye’de kısa bir Intel girişi ile yayınlanıyor oysa Youtube’deki videolarda Windows 7 girişi var. http://www.youtube.com/watch?v=q7XVg0-fx3U&feature=related
  • Son olarak da, topluluk süreçlerinde katkıcı sayısını neden artıramadığımızı sürekli düşünüyorum. Sanırım işin sadece sıkıcı taraflarını ele alıyoruz, katkı vermeyi neticesiz ve sıkıcı tarafları üzerine gidiyoruz. Olayın sanat boyutunu tamamen atladık. Sanatsal katkılar sanırım katkıcıları daha çok cezbediyor. Pardus ile ilgili bir tanıtım videosu, iyi bir afiş, güzel bir müzik, uzun zamandır hasret kaldığımız şeyler. Bunları yapamıyoruz, organize olamıyoruz, doğal olarak da bu alanlardaki katkı vermeye niyetli kullanıcılara yol gösteremiyoruz. Nedeni katkıcıların birbirlerini tanımamaları. Bu konuda aklımda çok basit ve etkili olacağını düşündüğüm bir çözüm var. Önümüzdeki hafta sonuna kadar hazırlayıp duyurabiliriz diye düşünüyorum.

Mutlu günler.

“Kısa Notlar 3…” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir