Uzun zamandır aklımda olan Pardus üzerinde düzgün görüntülenemeyen, erişilemeyen veya kulalnıcı işlemleri yapılamayan siteler için, site sahiplerine veya ilgili kişilere gönderilecek bir talep mektubu örneği hazırlama işini sonunda nihayete erdirdim diyebilirim. Talep mektup metni aşağıdadır, metin WTFPL ile lisanslanmıştır dilediğiniz gibi uyarlayıp kulanabilirsiniz.
Metin hakkındaki görüşlerinizi ve eğer metni kullanırsanız ve size cevap gelirse, bu cevapları paylaşmanız beni çok mutlu edecektir.
______________Web Siteleri İçin Talep Mektubu 0.1______________
Konu: Â Web Sitenizine Erişim/Kullanılabilirlik Sorunları Hakkında
İlgili Kişiye,
Siteniz www.siteadı.com‘un ziyaretçisi olarak sitenizden  hizmet (…….hizmetini) almaktayım. Sitenize Pardus 2009.2[1] işletim sistemi üzerinden Mozilla Firefox 3.6(Kullandığınız tarayıcı adı) tarayıcısı ile erişmekteyim. Fakat sitenizin üzerinde bazı görüntüleme/erişim sıkıntıları yaşamaktayım. Bu sıkıntılar Web Sitenizin Linux işletim sistemi ve Internet Explorer harici tarayıcıları desteklememesinden kaynaklanmakta, Web sitenizin kodları W3C(WorldWideWeb Consortium)[2] standartlarına uymadığından yaşanmaktadır. Web Sitenizin W3C standartlarına uygun olup olmadığını ve kodlamalarındaki hataları W3 Valdiator[3]( http://validator.w3.org/) ‘den kolayca kontrol edebilirsiniz. Standartlara uyan ve Microsoft Windows dışı işletim sistemlerindeki(Linux&Mac&BSD) tarayıcılar ile görüntülenebilen bir web siteniz kullanıcıların yaşacağı aksaklıkları giderecek ve biz ziyaretçi memnuniyetini de üst düzeye çıkaracaktır.
Çalıştığınız sistemi değiştirmek veya sisteminizdeki bir bilgisayara Windows dışı bir işletim sistemi kurmadan da Web Siteniz ile ilgili gerekli kullanılabilirlik testlerini bilgisayarınıza çeşitli ücretsiz programlar(“Oracle Virtualbox†vb*)[4] aracılığı ile internetten indirebileceğiniz ücretsiz “Pardus 2009.2 Kurulan†Cd[5] imajı ile sanal bir işletim sistemi kurarak mevcut sisteminizde gerçekleştirebileceğinizi, ve bunun size ek bir maliyet getirmeyeceğini de ayrıca belirtmek isterim. Veya diğer bir alternatif olarak sisteminize hiçbir kurulum yapmadan internetten ücretsiz indirebileceğiniz “Pardus 2009.2 Çalışan CDâ€[5] ile gerekli kullanılabilirlik testlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Sizden sitenizin bir ziyaretçisi olarak, ziyaretçi/müşteri memnuniyeti adına sitenizi W3 standartlarına uygun ve Microsoft Windows&Internet Explorer dışındaki sistemlerden de erişilebilir,görüntülenebilir ve üzerinde bütün kullanıcı işlemlerini sorunsuz yapılabilir olarak iyileştirmenizi talep ediyorum.
Bu mektubu okuduğunuz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla,
İSİM
[1] http://www.pardus.org.tr ,
[2] http://www.w3.org/ ,
http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_%C3%87ap%C4%B1nda_A%C4%9F_Birli%C4%9Fi
[4] http://www.virtualbox.org/ ,*Diğer alternatifler      http://www.vmware.com/ ,
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/default.aspx
[5] http://www.pardus.org.tr/indir/ “Çalışan CD†için menüden “Çalışan CD†seçilmesi yeterlidir.
_____________________Lisans:WTFPL___________________
“Pardus İle Sorun Yaşadığınız Siteler İçin “Talep Mektubu” Örneği” için 2 yanıt
Ülkemiz Pardus kullanma yolunda ad?mlar atarken biz belirli devlet sitelerine Pardus kullanarak giremiyoruz. Bu site için de gerekli çal??malar yap?labilir mi ?