Kategoriler
Pardus

Hep Beraber Vites Büyütelim!

Sevgili Pardus kullanıcıları,

Bu yazıyı, bir kullanıcı olarak, bütün Pardus kullanıcılarına “açık bir mektup” olarak yazıyorum.

Uzun bir bekleyiş döneminden sonra Pardus 2011’e kavuştuk. Çok yüksek beklentiler içerisinde önemli yenilikler, belirgin eksikler ve hatalar terazisinde bir Pardus 2011 ortaya çıktı.

İçimizde bu sürüme çok sevinenler olduğu gibi, hayal kırıklığı yaşayanlar da oldu. Hayal kırıklığı ve üzüntü yaşanması asla bir kırgınlık veya küskünlüğe neden olmamalı, tam aksine bu olumsuzluklar doğru geribesleme mekanizması ile Pardus için ciddi katkılara dönüşmeli.

Pardus 2011 sürümünde kullanıcılar olarak yaşadığımız tecrübeler ışığında, Pardus’un gerçek anlamda bir “Kalite Güvencesi(Quality Assurance)” politikasına ihtiyacı olduğu şahsi tespitimdir.

Bu sürümle topluluk siteleri ve diğer platformlardaki gözlemlerim ışığında, Pardus üzerindeki kullanıcı ilgisi, katkı ve geleceğe yönelik olumlu düşünceler maalesef 2007 yılındaki gibi artış eğiliminde değil. Açık konuşmak gerekirse bu hareketsizliğin devam etmesi ile içinde bulunduğumuz durum kronikleşerek daha fazla kişinin bunalması ve sıkılmasına yol açacak…

Neden böyle oldu? Öncelikle içimizden bazılarının bu konu üzerine çalışması gerekmekte. Pardus kullanıcıları(Ben geliştiriciler de dahil herkesi kullanıcı olarak görmekteyim, siz topluluk&camia da diyebilirsiniz) geniş bir kitle. Bu kitlenin içerisinde eminim sosyoloji ve psikoloji öğrencileri veya bu konuda çalışan kişiler mevcuttur. Bu alanda ilgili kişilerin konu ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini okumak, bunların üzerinden tartışmak eminim ki birçok sorunun çözümünde doğru temeli oluşturacaktır. En azından konuşabilmeyi bir kez daha denemek için elimize doğru malzemeleri verecektir…

Sosyal bilimlerdeki, sosyal dışlanma ve sosyal içerme kavramları acaba bu süreç için doğru bir zemin oluşturabilir mi? Sorun tanımlaması ve sorunun çözümü için ortaya bir şeyler koyabilmek gerçekten hayati bir öneme sahip.

***

Ana meselelerden biri olan Pardus’a verilen katkının azalmasının engellenmesi ve verilen katkının artırılması konusunda artık harekete geçmenin vakti gelmiş bulunmakta.

Pardus’un yoğun kullanıcı katkısına ihtiyacı olduğunu lütfen not edelim. Şimdiye kadar doğru ve sürekli bir katkı akışı  maalesef sağlanamadı. Verilen katkılar sınırlı ve belli kişiler tarafından sağlandı. Acaba burada bir fazla sahiplenme, dışarıda kalma, katkıları olumsuz karşılama veya hor görme gibi bir sorun mu oluştu?

Şunun altını tekrar çizmek gerekir, kim ne derse desin, Pardus doğası gereği herkesindir. Kimse ünvanı, görevi duruşu ne olursa olsun kullanıcıları Pardus’u kullanma ve Pardus’a katkı verme hakkından dışlayamaz.

Pardus katkı almak durumundadır, ve bu katkının verilmesi gerekmektedir.

Pardus’u sahiplenip kullandığımız gibi, katkı verme görevini de sahiplenip elden geldiğince ve bunun layığıyla yerine getirilmesi doğru bir duruştur.

Katkı vermenizin önünde hiçbir engel olmadığını gerçeğini lütfen benimseyelim. Unutmayın ki vereceğiniz her katkı sizin gibi kullanıcıların gözünde her zaman takdir ve şükranla karşılanacaktır.

Bu doğrultuda Pardus’a nasıl katkı verebileceğinizi buradan tekrar ediyorum:

Katkıda Bulunun:

Pardus, açık kaynak felsefesi ile sürekli gelişen ve herkesin katkıda bulunabildiği bir yazılım projesidir. Pardus kullanıcısı olmanın yanı sıra bu Projeye katkı vermek istiyorsanız, aşağıda ilginizi çeken alanlardan başlayabilirsiniz.

Teknik Katkıcılar:

Geliştirin

Pardus’a bünyesindeki yazılım projelerine destek verebilir, Pardus’un özgün paket yönetim sistemi için yazılımların PiSi paketlerini oluşturabilirsiniz. Mevcut çalışmaların dışında, özgün geliştirme araçlarını kullanarak Pardus için yeni yazılımlar geliştirebilirsiniz. Yazılım alanında katkıda bulunmak için ilk adımı buradan atın.

Test Edin

Pardus Test Ekibi’ne katılarak yeni sürümler öncesi Pardus’u ilk siz deneyin! Sürekli güncellenen ve gelişen paketleri test ederek Pardus’un kalite ve performansına katkıda bulunun! Test pilotu olmak için ilk adımı buradan atın.

Hata Avlayın

Pardus’un sorunsuz işlemesi için karşılaşılan hatalar Pardus’un hata takip sisteminde kullanıcılar tarafından kayıt altına alınmakta ve bu hataların en kısa sürede çözülmesi amaçlanmaktadır. Hata takip sisteminde hata kayıtlarını kurcalayın, bu hatalar ile ilgili gerekli bilgiyi toplayın, önemlerine göre kategorilere ayırın ve çözümüne katkıda bulunun.  Hata Avcılığı ile hataları yakalayın ve bunlarla ilgili hata kaydı girerek Pardus’un kusursuz olmasına katkıda bulunun.

Temel Katkıcılar:

Çevirin

Pardus tam Türkçe desteğini hedeflemektedir. Pardus’un ve barındırdığı bütün yazılımların Türkçe olarak sunulması için çeviri çalışmaları Türkçe Çeviri Gönüllü Programı ile yürütülmektedir. Ayrıca Pardus 11 farklı dil desteklemektedir. Türkçe ve diğer dillerde yerelleştirme çalışmaları Transifex sistemi üzerinde yapılmaktadır. Çeviri çalışmalarına katılmak için ilk adımı buradan atın.

Belgelendirme çalışmalarına katılın

Pardus ile ilgili belgeleme projelerine katılın. Son kullanıcılara yönelik Nasıl belgeleri, Donanım bilgileri ve Pardus Uygulamalarını tanıtan maddeler oluşturarak açık kaynak ve özgür yazılım konusundaki eşsiz bilgi birikimine katkıda bulunun. Pardus’un, resmi olmayan ansiklopedisi ve Türkiye’nin en büyük özgür yazılım Vikisi olan PardusWiki’ye katılarak ilk adımı atmış olun.

Güzelleştirin

Dijital sanat konusunda yeteneğinize güveniyorsanız yaratıcılığınızı kullanarak Pardus’un görsel anlamda zenginleşmesine katkıda bulunun. Simge temaları, renk temaları, yazı tipleri, duvar kağıtları, dosyaları oluşturarak sistem bütününde görsel katkıda bulunabileceğiniz gibi, tanıtım araçları olarak; afiş, banner, videolar veya diğer çoklu ortam dosyaları oluşturarak Pardus’a sanatsal katkı verebilirsiniz.

—————————————————————————————————————————–

Lütfen geride durmayın. Buradaki katkı yollarından size en uygununu seçin ve diğer katkıcılar ile birlik olarak Pardus’un gelişiminin daha ileriye taşınması için değerli çabalarınızı esirgemeyin. Bu katkı yolları dışında, fikirlerinizi beyan etmekten ve Pardus üzerine yazmaktan asla vazgeçmeyin. Yazın, paylaşın, tartışalım ki çarklar doğru işlesin!

Unutmayın Pardus hepimizin!

Mutlu günler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir