Kategoriler
Genel

Ntv Yeşil Ekran (!)

DÜZELTME : Bu yazıyı yazdıktan 2 hafta sonra ancak televizyon izleyebildim, NTV aşağıda eleştirdiğim eksiklikleri giderecek yayınlar ve haber programlarını hayata geçirerek  eleştirilerimi yersiz bırakmıştır,kendilerine teşekkür ediyorum ayrıca CNNTürk kanalını da  aynı şekilde programları yayına soktukları için tebrik ediyorum.

Küresel ısınma gün geçtikçe karşımızdaki en ciddi tehlike olmaktan uzaklaşıp, hayatımızı yönlendirdiğimiz bir trend, hatta trendsetter şekline bürünmekte.

Bu yazıyı yazarken özerllikle titiz olmak istiyorum, bunun nedeni ise yapılan en küçük katkıya duymuş olduğum saygıdan kaynaklanmakta. Eleştirilerimin dayandığı nokta ise ,herkesin üzerine düşeni yapması ve olaya doğru yerden yaklaşılmasıdır.

Ntv, izlediğim kadarıyla yeşil kuşağında bireylere yönelik minimalist tedbirler ve uygulamalar yanı sıra, yine tüketim için doğa dostu ürünleri özendiren ürün teknolojileri ve dünyayı değiştirecek küçük fikirler ekseninde yayınını sürdürmekte.

Burada sorgulamamız gereken, bir haber kanalı oalrak Ntv televizyonunun, haber kanalı kimliğinde ,bu elbiseye daha iyi oturacak çevreci habercilik yapması gerekirken,ki burada kastım küresel ısınmaya karşı küçük ölçekli ve bireylerin tedbirleri yerine, gerçek ve büyük ölçekli olaylara yaklaşımı ; Sanayi atıkları, gaz salınımları , çöp skandalları ve benzeri gibi büyük ve ciddi tehditlere yayınlarında yer vermemesi. Hiç bir haber bülteninde gizli çevre cinayetlerine yer verildiğini göremedim ,hiç bir bültende bir çekre skandalı için özel bir dosya açıldığına rastlamadım (ulusal basında aynı aynda patlak veren skandallar hariç). Gerçek anlamda araştırmacı ve çevreyi kirleten bir sanayi bölgesinin sanayicinin peşine düşüldüğünü zannetmiyorum.

Bu kadar keskin konuşmam elbette dayanaksız olamaz, sanayi bölgelerini gezen ve bu çevrede yaşayan herkesin bildiği gibi : Fabrikaların gece yaptıkları zararlı gaz salınımları, sıvı işlem atıklarının verildiği dere ve çaylar 70’li yıllardaki filmlerden kalma değil gerçek ve çok acı bir şekilde yaşanılıyor, sözde kurulan arıtma tesisleri ise basit dinlenme havuzları oalrak çalıştırılıyor,nedeni ise arıtma işleminde kullanılan kimsayal ve katkılarının çok pahalı olması ve işletme maliyetini artırması…  Verimli ovalara kurulan sanayi bölgeleri çevresindeki küçük akarsuları göz göre göre kirleterek adeta zehir dolu damarlar gibi toprağı zehirlemekte,ve bu zehirler ve ağır metaller kaçınılmaz olarak yer altı sularına karışmakta.
Haftasonlar televizyonlardaki Kobi-Finans programlarında anlatılan başarı hikayelerinin arkasında malesef çok ciddi çevre cinayetleri yer almakta.

Özellikle sanayi bölgelerindeki bu sorun gayet net ve ortada iken tedbir ve önlem kavramları işbilen sanayi yönetimleri ile acarlık yaparak göz boyama ile aşılmakta, yaptırım ise tamamen hayal.

Ntv, madem çevreci kılıcını eline almış bulunmakta, gerçek,yaşadığımız ve büyük ölçekli olayların üzerine gitmesi gerekir. Aksi taktirde 9 tane çevre katili fabrikası olan ve sözde çevre dostu üretim yapan ( ki bu sadece trendden nemalanmak amacındaki pazarlama kampanyasıdır) fırsatçılardan bence bir farkı olmayacaktır. Belki de böyle pasifist yaklaşımın uyacağı teknik ve bilimsel bir belgesel kanalı formatına geçmeli NTV,çünkü ancak o zaman bir haber kanalından halkın talep ettiği araştırmacı ve sorgulayıcı haberciliği yapmak gerekliliğinden kurtulabilirler.

Kısacası çevre dostu olmak zor iştir, cesur,keskin ve şeffaf olmak gerekir, gözün gördüğünün üzerine gitmek, kimseyle aram bozulur korkusunda ortayolcu olamamk mert olmak gerekir.

Dürüstçe kendi fikrimi belirtirsem : NTV’nin bu yayını ve çevreci bilinci, bana hiç inandırıcı gelmedi ;gerçeklik ve gerçekçilikten uzak, bir kesimin ilgisine muaffak olmak için yapılmış ve havada kalan bir yayıncılık etiketi.

Bu fikrimin değişmesi için ülkemizdeki yaşanan çevre sorunlarını gözümüzün içine soka soka haber yapması, yaptırım için kamuoyunu uyarması yeterlidir 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir